News

Latest News and Updates

Ebola: een harde wake-up call

Nationaal ebola actualiteitencafé op 20 oktober in Rotterdam On October 20, RGHI and Erasmus MC will host the national ebola urgency debate. Time: 12-14h, Location: Erasmus MC, main lecture hall 2 (new education building). Event is organised together with RIVM/VWS, Ministry of Foreign Affairs, Cordaid, MSF, and Netherlands Platform for Global Health Policy and Health Systems Research. Please register atvanheteren@bmg.eur.nl if you wish to attend.

Het Erasmus MC en het Rotterdam Global Health Initiative (RGHI) organiseren in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het RIVM, Cordaid, Artsen zonder Grenzen, de Wereldbank en de WHO, en het Netherlands Platform for Global Health Policy en Health Systems Research een nationaal actualiteitencafé rond de huidige ebola uitbraak. Het actualiteitencafé vindt plaats op maandag 20 oktober van 12.00 tot 14.00 uur. Tijdens de bijeenkomst zullen de laatste bevindingen over de infectieziekte worden uitgewisseld en discussiëren de deelnemers over verder te nemen maatregelen, zowel in Nederland als in West-Afrika.

De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die bezig is met de vraag hoe om te gaan met deze uitbraak, niet alleen op korte termijn maar ook op middellange termijn: (zorg)professionals, studenten, internationale ontwikkelingsorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers en media. Het café vindt plaats in Collegezaal
2 van het Onderwijscentrum in het Erasmus MC.

Ebola is een gevaarlijke infectieziekte die al sinds 1976 bij tijd en wijle de kop op steekt. De huidige uitbraak in West-Afrika heeft echter meer slachtoffers geëist dan ooit tevoren en grijpt steeds sneller om zich heen. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 8000 besmettingen geregistreerd, ook buiten het oorspronkelijke rampgebied. De ziekte dreigt de economieën van de getroffen landen volledig te ontwrichten.

Verschillende sprekers zullen belichten hoe de uitbraak het beste kan worden beteugeld en hoe de onderliggende oorzaken van de epidemie kunnen worden aangepakt.

Inmiddels is vanuit verschillende instituties en landen bijna een miljard dollar toegezegd voor de bestrijding van ebola, maar tot op heden lijken deze investeringen de uitbraak niet te kunnen beteugelen. Sprekers zullen belichten hoe dit geld op een efficiëntere manier kan worden besteed zodat een duurzaam en strategisch beleid kan worden vastgesteld om toekomstige uitbraken te voorkomen.

Programma Maandag 20 oktober, 12-14, Erasmus MC, Collegezaal 2

12.00Welkom door dagvoorzitter Godelieve van Heteren (RGHI/Netherlands Platform Global Health Policy and Health Systems Research)

Interview Dr. Patricio Marquez (World Bank, by Skype, in het Engels)
Wereldwijde inspanningen en investeringen in het bestrijden van ebola: prioriteiten en effectiviteit
12.10Prof. dr. Marion Koopmans (Erasmus MC)
Ebola, uitdagingen voor de Volksgezondheid
12.25Prof. dr. Eric van Gorp (Erasmus MC)
Feiten en Fabels rond ebola. Wat is ebola, hoe verspreidt het zich en wat zijn de verschijnselen?
12.40Dr. Chantal Reusken (Erasmus MC)
Paraatheid van internationale laboratoria en infrastructuur
12.55Mevr. Karline Kleijer en Dr. Katrien Coppens (Artsen zonder Grenzen) en Drs. Marjan Kruyzen (Cordaid)
Ervaringen uit Sierra Leone en Liberia. De uitdagingen van hulpverleners ter plaatse en noodzakelijke inzet
13.20Dr. Aura Timen (LCI/RIVM)
De Nederlandse paraatheid van het Landelijk Centrum Infectieziekten
13.35Drs. J.E. van Wieren, plv hoofd directie Stabiliteit en Humanitaire Hulpverlening van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Keuzen in het beleid
13.45Discussie: Welke inspanningen zijn zinvol en zorgen voor duurzame oplossingen?
14.00Conclusies door internist-infectioloog prof. dr. Annelies Verbon (Erasmus MC) en beantwoording van vragen van de pers

Gespreksleiding: Godelieve van Heteren, arts, directeur van het  Rotterdam Global Health Initiative en internationale health systems and policy expert.

Aanmelding: rsvp naar: vanheteren@bmg.eur.nl, ovv ‘deelname ebola actualiteitencafé’.

Deze bijeenkomst is georganiseerd door het Rotterdam Global Health Initiative, Erasmus MC, ViroScience, ism het Ministerie voor Buitenlandse Zaken, het RIVM, het LCI  en het Netherlands Platform for Global Health Policy and Health Systems Research, Cordaid en Artsen zonder Grenzen.

Voor verdere informatie: vanheteren@bmg.eur.nl

RGHI AdministratorEbola: een harde wake-up call
Share this post

Related Posts